Åpenhetsloven

.
Flere av Dpend sine virksomheter er omfattet av åpenhetsloven.

Denne redegjørelsen er utarbeidet i henhold til kravene i Åpenhetsloven (lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold). Åpenhetsloven pålegger større virksomheter i Norge å utføre aktsomhetsvurderinger for å sikre at virksomhetens drift og leverandørkjede respekterer menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.

Følgende selskaper i konsernet er omfattet av Åpenhetsloven og inkludert i denne redegjørelsen:
– Dpend Gruppen AS
– Dpend Construction AS
– Dpend VVS AS
– Semb Holding AS

Dpend er et konsern som tilbyr tjenester gjennom forskjellige selskaper der eiendomsutvikling, VVS-tjenester og entreprenørvirksomhet er våre hovedområder. Konsernet har sin virksomhet i Norge, men enkelte leverandører og underleverandører opererer i andre land, særlig innenfor innkjøp av byggevarer og teknisk utstyr. I 2024 var vi 95 ansatte i konsernet. I Dpend er tillit selve grunnsteinen i det vi driver med og vår viktigste verdi. Som en følge av dette er det viktig for oss at vi og våre leverandører etterlever Åpenhetsloven.

I tråd med Åpenhetsloven og våre rutiner har vi gjennomført aktsomhetsvurderinger for å identifisere, forebygge, og begrense negative konsekvenser for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Vurderingene har inkludert følgende steg:
1. Forankre ansvarlighet
2. Kartlegging negative konsekvenser
3. Iverksett tiltak
4. Følg opp tiltakene
5. Kommuniser med berørte interessenter
6. Sørge for eller samarbeide om gjenoppretting og erstatning der dette er påkrevd

Vi anvender en risikobasert tilnærming i vårt arbeid med aktsomhetsvurderingene. Dpend har etablert en gruppe som foretar en årlig vurdering av leverandørene. I forbindelse med den årlige vurderingen baserer vi oss på kjent informasjon, offentlig tilgjengelig informasjon, forespørsler og analyser. Selv om det gjennomføres en årlig vurdering vil arbeidet med Åpenhetsloven være en pågående prosess hvor vi hele tiden følger med på forhold som tilsier endret risiko hos våre leverandører. Ved negative funn vil man vurdere tiltak for å rette opp, og forhindre at avvikene gjentas. Vi legger vekt på å påvirke til forbedringer framfor å avslutte samarbeid.

I forbindelse med årets gjennomgang av leverandørkjeden har vi valgt en tilnærming basert på en risiko- og vesentlighetsvurdering. Med bakgrunn i denne vurderingen har vi sendt ut forespørsler til et utvalg leverandører. De mottatte svarene indikerer at det ikke er avdekket konkrete brudd på menneskerettigheter i vår leverandørkjede. Således har det ikke vært behov for å iverksette tiltak. Vi ser allikevel behovet for kontinuerlig vurdering og oppfølging av våre leverandører og forretningsforbindelser. Dette arbeidet vil bli videreført og styrket i løpet av 2025 og fremover.

Risikoen for brudd på anstendige arbeidsforhold internt er vurdert som lavt. Vi er opptatt av at våre ansatte har en trygg arbeidsplass og at de ansatte trives på jobben. Vi arbeider aktivt med å sikre et godt arbeidsmiljø og å forebygge og redusere risiko
for skader på arbeidsplassen. Vi har satt i gang tiltak som jevnlige medarbeidersamtaler, vi har fokus på opplæring av ansatte og vi jobber kontinuerlig med å identifisere og eliminere potensiell risiko for de ansatte.

Fremover vil vi fortsette vårt arbeid med å bidra til å forebygge menneskerettighetsbrudd og uanstendig arbeidsforhold internt, hos forretningsforbindelser og i leverandørkjeden vår.

Denne redegjørelsen er publisert på våre nettsider. Spørsmål vedrørende Dpend sin etterlevelse av Åpenhetsloven kan sendes til post@dpend.no.

Klikk her for å laste ned som PDF.

Drammen, 20.06.2025